Tomtar för dekoration


Vad är mer jul än en tomte? Inte så mycket enligt min mening utan dessa underbara tomtar förskönar julen med deras närvaro. Barn har jultomten som den starkaste symbolen för julen och många hem väljer att juldekorera med inte bara en tomte utan en hel drös glada, arg, skämtsamma och allvarliga tomtar.

Vill du hitta tomtar som kan bidra till julkänsla har du hittat till rätt sida som tipsar om i vilka butiker du kan finna en passande tomte. Tycker du att någon av följande tomtegubbar är värda att kolla in närmare?

Trädgårdstomte


Den här figuren är främst anpassad för trädgården men går minst lika bra att ha inomhus. Sätt i ett litet levande ljus i tomtelyktan och låt ljuset sprida julkänsla.


Köp mig här >

Jultomte LED


En tomte som mäter 22,5 cm på höjden och 17 cm på bredden. Han har ätit ganska mycket julmat et vill säga. Sätt i batterier så lyser han upp eller låt stå precis som han är.


Köp mig här >

Arg tomte


Söker du en väktare i form av en ursinnig tomte så är detta tipset! Håller garanterat det mesta borta från landet, rummet eller vart du än sätter in din nya soldat.


Köp mig här >

Det finns en tomte för alla


Det är svårt att inte tycka om tomten eller hur? Om du söker runt lite så kommer du se att det finns väldigt många fina tomtar. Någon av alla dessa kommer med stor sannolikhet falla dig i smaken lite extra, så ta dig god tid innan du bestämmer vilken eller vilka tomtar som ska bli din.

 • Connector.Connector.

  Barnen älskar tomtar

  Ingen jul utan en jultomte skulle nog de flesta barn säga. Om det finns barn i huset så är det extra rätt att juldekorera med en massa tomtar av alla dess sorter.

 • Connector.Connector.

  Inte bara dekoration under julen

  Det finns så kallade trädgårdstomtar som inte nöjer sig med att vara vakna under julen. De här tomtarna är med året om och står lite här och var i trädgården och vaktar dina ägor samtidigt som de sprider glädje till alla dom ser dem.

 • Connector.Connector.

  Vart ska tomten stå

  Tänk efter vart din tomte kan tänkas bli placerat och välj storlek efter det. Mycket fynt och kanske även många tomtar blir det då är lite planering och eftertanke klokt så att det inte blir allt för mycket juldekoration.

Övernaturliga krafter


Den ursprungliga tomten ansågs vara en skuggbonde som hade övernaturliga krafter. Tomten vill hela tiden se om sin gård och försäkra sig om att grödorna växte som de skulle. Det är förmodligen härifrån trädgårdstomten har sin grund och ett roligt sätt att sätta u tomtar som ser om din trädgård.

Det sägs också att tomtar har en kort stubin så att missköta djuren eller inte visa honom respekt kunde resultera i att tomten hittade på något hyss tillbaks.

Som tack för att tomten såg till gården så fick han gröt, som tomtar älskar! Därav julgröten vi äter under julen som en sorts hyllning till vår skygge vän. Sägen säger att om det var något fel på gröten, som att den inte serverades med en klick smör, så visades hans kort stubin och det var inte ovanligt att en ko fick sätta livet till för att tomten skulle markera att det inte var okej att servera honom en dassig julgröt.

Nutidens tomtar


Bilden av bonden som kunde bli väldigt arg om något var fel och som gjorde ett utomordentligt jobb om han belönades med respekt är den gamla bilden. De nya tomtarna är glada och skäggiga små figurer som kommer med julklappar på julafton. Det var under 1800-talet han slog igenom som en snäll farbror, som dock krävde ett gott uppföranden från var man och kvinna om de skulle få några julklappar på julaftonen.

I dessa dagar så är tomtar med oss från sen november till tidig januari. De är en stor del av juldekorationerna i både hela gubbar och bilder på adventskalendrar, muggar och mycket mer. Ja till och med mamma eller pappa brukar förvandlas till tomten på julafton och på så sätt bli den som har ansvar för att julklapparna delas ut till rätt person.

Tomtar kan vara i många skepnader. Hoppas sidan gett dig tips på någon du vill ha.Juldekorationer.nu

Vill du dela informationen om tomtar?