Julgransmattor gör helheten


Att en julgransmatta kan få vilken julgran som helst att lysa upp ännu mer är givet. Den där julmattan som har i uppgift att förgylla och skydda golvet under granen tycker alla fantaster av juldekorationer är en självklarhet. Andra kommer på att mattan saknas först när julgranen är inne. Du som söker efter en fin julgransmatta tillhör förmodligen kategorin av de som tycker den behövs.

Vad finns att säga om mattan då? Det finns en mängd olika utföranden, färger och prisklasser. Julgransmattan funktion är främst att skydda golvet så att inte julgransfoten gör att det blir fula märken. En annan viktig faktor, som de flesta juldekorationer har, är uppenbarligen att sprida julkänsla genom att ligga där på golvet och vara fin. Just känslan och vad dekorationerna förmedlar är varför vi väljer att julpynta till julen.

Här kommer för några tips på julmattor du kan klippa till på. Gillar du något av tipsen?

Lysande matta


En favorit som finns enkla klassiska julfärger men har 12 stjärnor i form av LED-ljus. En stämningshöjare när det kommer till julgransmattor helt klart.


Köp mig här >

Röda prickar


En vit rund matta med röda prickar från märket Ferm Living som har en hel del fina mattor. Inte en utpräglad julgransmatta men visst passar den bra till just det?


Köp mig här >

Quebec


Stil julgransmatta i en kraftig bomull som ger ett retro intryck om en tid för länge sedan. Snygga detaljer i form av text och stjärnor gör det här till ett riktigt fint val.


Köp mig här >

Tänk på detta innan du väljer matta


Vadå tänk på det är ju bara en julgransmatta kanske du tänker? Jovisst är det så men det finns alltid några små saker som det kan vara idé att tänka till på lite extra innan du väljer juldekoration.

 • Connector.Connector.

  Formen på julgransmattan

  När ordet julgransmatta kommer upp så skulle 99 av 100 beskriva den som en rund matta. Det är ett klassisk design men det finns inget som säger att inte mattan kan vara fyrkantig eller avlång. Hur vill du ha det till din julgran?

 • Connector.Connector.

  Färger som matchar

  Vad hade du tänkt för dekoration runt julgranen och är den kanske en vit gran i plast? Tänk till på ditt övriga pynt så du lätt kan matcha färgerna med varandra, det blir finast så. Kanske inte väldigt väsentligt men likt väl värd en tanke.

 • Connector.Connector.

  Hur mycket skit det blir på mattan

  Har ni ett husdjur som gillar att ta sin mat och lägga sig på julgransmattan och äta? Då kan det vara klokt att välja en billig modell eller i vilket fall en matta med ett material som går lätt att tvätta.

Fixa din egen design


Känner du att inte plånboken tillåter att du slår till på en matta som julgranen kan stå på? Då är mitt tips att du tar en gammal matta och klipper till den precis som du vill ha det. Att det blir trådar som hänger ut är bara snyggt så bry dig inte om att den blir lite sladdrig.

Om du vill så kan du brodera något fint eller sy ihop flera olika gammal mattor. Att åka till textilaffären och köpa en bit tyg behöver inte kosta många kronor alls och kan förvandla vilken trasa som helst till en snygg julgransmatta.

På detta sätt kan du fullgöra de flesta juldekorationer. Och visst kan det vara roligt med något helt unikt och egengjort som kan imponera på vänner och släkt. Ännu en sak som sätter en stor prägel är vilket julgranspynt du väljer. Ta en titt på sidan om julgransglitter till en början om du inte redan gjort det.

Julgransmatta med funktion


Som du läst så är funktionen inte det som står i centrum när vi pratar om juldekorationer, det är känslan. Att skydda golvet är en positiv egenskap du får med på köpet, men jag tycker ingen ska skaffa en julgransmatta endast för att det inte ska bli ett märke i golvmattan. Om du är orolig för att skada golvet julgranen står på så finns det många andra lösningar på skydd som att sätta på små tassar på benen på julgransfoten.

Det är väsentligt hur känsligt ditt golv är för vatten. Speciellt du som inte väljer en plastgran utan plockar in en livs levande gran som vill ha vatten. Massor av vatten dessutom eftersom temperaturen inomhus är långt mycket värmare än i den kalla skogen. Då dricker granen mycket vatten och det kan lätt bli vattenspill på golvet. Oftast är inte det här med vatten på golvet ett problem men är du orolig kan det så att säga vara smart att skaffa en julgransmatta som tar upp vattnet snabbt.

Har du fått bra tips om julgransmattor? Dela gärna på sociala medier, tack! Juldekorationer.nu

Vart delar du?